вгору

Прийнято законопроект, який відміняє усі коефіцієнти, що застосовуються до ставок рентної плати

ВРУ прийнято за основу законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом) України» від 22.01.2024 р. № 10423. Про цей законопроект ми писали тут. 

Законопроект було прийнято, враховуючи доопрацювання законопроекту з урахуванням пропозицій Комітету ВРУ, а саме:  

  • відмінити усі понижувальні та підвищувальні коефіцієнти, що застосовуються до ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, з першого числа місяця, наступного за місяцем набрання чинності Законом, прийнятим ВРУ в цілому за результатом розгляду законопроекту № 10423;  
  • проіндексувати ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, визначені п. 254.4 ПКУ, на 12%. 

Крім того, Д.Гетманцев на своєму ТГ-каналі зазначив, що наявна система стимулюючих підвищувальних та понижувальних коефіцієнтів до окремих ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом є суттєво складною для обчислення та перевірки правильності сплати рентної плати, що ускладнює адміністрування зазначеного податку.  

Тому виникла необхідність прийняття законодавчих змін, які дозволять забезпечити однаковий підхід до всіх платників рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, а також спростить адміністрування контролюючими органами цього податку.