вгору

Нарахування пені здійснюється з урахуванням зміненої облікової ставки

Податківці ГУ ДФС у Вінницькій області зауважили, що Податковим кодексом України (далі – ПКУ) передбачено застосування фінансової відповідальності у вигляді штрафних (фінансових) санкцій та/ або пені. Штрафні (фінансові) санкції та/або пеня застосовуються за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (п. 111.2 ПКУ).

Нагадаємо! Пеня - сума коштів у вигляді відсотків, нарахована на суми грошових зобов’язань у встановлених цим Кодексом випадках та не сплачена у встановлені законодавством  строки (пп. 14.1.162 ПКУ).

Нарахування пені розпочинається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, при нарахуванні суми грошового зобов’язання:

- визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки (пп. 129.1.1 ПКУ);

- визначеного у випадках, не пов’язаних з проведенням податкової перевірки (пп. 129.1.2 ПКУ).

В таких випадках пеня нараховується за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

При самостійному нарахуванні суми грошового зобов’язання платником податків, нарахування пені розпочинається після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, визначеного пп. 129.1.3 ПКУ.

В такому випадку, пеня нараховується за кожний календарний день прострочення його сплати, включаючи день погашення, із розрахунку 100 % річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Зверніть увагу! Зазначений розмір пені застосовується щодо всіх видів податків, зборів та інших грошових зобов’язань, крім пені, яка нараховується за порушення строку розрахунку у сфері зовнішньоекономічної діяльності, що встановлюється відповідним законодавством (п. 129.5 ПКУ).

Отже, при нарахуванні пені з 13 липня 2018 року варто врахувати, що діє нова облікова ставка у розмірі 17,5% річних.

Більш докладніше про це - у матеріалі на нашому сайті.

До відома! Наказом ДПАУ від 11.06.2003р. №290 затверджено Інструкцію про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби.

Як сплачується пеня до бюджету можна дізнатися з матеріалу.