вгору

Природний убуток нафтопродуктів: чи відображається у декларації з акцизу?

ДФСУ у індивідуальній податковій консультації від 10.09.2018 р. № 3907/6/99-99-15-03-03-15/ІПК зазначила, що положеннями Податкового кодексу України та наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14, яким затверджено форму декларації акцизного податку та порядок її заповнення, не передбачено відображення в декларації різниць між даними бухгалтерського та фактичного обліку наявності палива, пов'язаних з природним убутком нафтопродуктів та механізму їх нарахування.

Також ДФС нагадала, що у зв'язку з прийняттям постанови Кабміну від 23.11.2016 р. № 1066 постанова Державного комітету СРСР від 26.03.1986 р. № 40 «Про затвердження природних норм убутку нафтопродуктів при прийманні, зберіганні, відпуску і транспортуванні» віднесена до переліку нормативно-правових актів СРСР, що не застосовуються на території України.

Питання щодо набуття чинності нового нормативно-правового акта з цього питання належить до компетенції Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Отже, на сьогодні не має нормативного акта, який регулює норми природного убутку нафтопродуктів при прийманні, зберіганні, відпуску і транспортуванні. Такі втрати не відображаються у декларації акцизного податку.

До відома! Нагадуємо користувачам M.E.Doc – ви маєте можливість перевіряти заповнену звітність. Для цього використовуйте 3 «золоті» клавіши:

  • F4 – перевірка звіту (включає контроль числових розрахунків, коректність внесених даних, контроль зв'язаних форм);
  • F5 – оновлення полів (модифікації) полів у документі у випадку змін відповідних полів у картці установи, реєстрі співробітників, довідниках тощо;
  • F6 – перерахунок звіту (включає перерахунок розрахункових полів документа, наприклад, при відключеному автоперерахунку).