вгору

Розмір неоподатковуваної нецільової благодійної допомоги у 2018 році – 2470 грн.

ГУ ДФС у Харківській області повідомило, що до оподатковуваного доходу платника податку не включається сума нецільової благодійної допомоги, у т. ч. матеріальної, яка надається резидентами – юридичними або фізичними особами протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (у 2018 році – 2470 грн.). Зазначена норма визначена пп.170.7.3 Податкового кодексу України.

Сума перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром включається податковим агентом до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи і підлягає оподаткуванню на загальних підставах податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

До відома!

Сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір, відображається в податковому розрахунку за формою № 1ДФ під ознакою доходу «169». Таку відповідь розміщено в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 103.25.

Щодо оподаткування розміру нецільової благодійної допомоги єдиним соціальним внеском (далі – ЄСВ) зазначимо наступне. Відповідно до п. 14 розд. I Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170, матеріальна допомога разового характеру у грошовій формі, що надається окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, не оподатковується ЄСВ. Отже, нецільова благодійна допомога разового характеру ЄСВ не оподатковується.

Зверніть увагу!

Сума матеріальної допомоги, яка надається працедавцем всім або більшості працівників і має систематичний характер (на оздоровлення тощо), з метою оподаткування прирівнюється до зарплати («ЗІР», категорія 103.15), і вся сума допомоги оподатковується ПДФО (18%), військовим збором (1,5%) та ЄСВ (22%).

Додатково дізнайтесь з Блогу бухгалтера, хто має право на отримання матеріальної допомоги на оздоровлення.