вгору

У яких випадках реєстраційна заява 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу?

Нагадаємо, порядок реєстрації платником ПДВ визначено ст. 183 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) та розділом ІІІ Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130 (далі - Положення № 1130). 

У разі обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку або відмови від спрощеної системи оподаткування особа реєструється платником ПДВ у порядку, визначеному ПКУ, та за загальними правилами, встановленими Положенням № 1130.  

Реєстрація таких осіб здійснюється не раніше дати зміни системи оподаткування з урахуванням положень ст. 293 ПКУ, якими встановлюються ставки єдиного податку для платників третьої групи, що передбачають сплату ПДВ та не передбачають сплати цього податку (п. 3.6 розд. ІІІ Положення № 1130). 

У таких випадках реєстраційна заява 1-ПДВ подається з урахуванням таких особливостей, зокрема: 

а) особа, яка не зареєстрована платником ПДВ та не застосовує спрощеної системи оподаткування, у разі бажання перейти на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ, в обов’язковому порядку подає реєстраційну заяву та повинна одночасно відповідати вимогам: 

  • встановленим для третьої групи платників єдиного податку (крім платника єдиного податку, який відповідає абзацу четвертому п. 293.3 ПКУ); 
  • визначеним п. 181.1 або п. 182.1 ПКУ. 

Реєстраційна заява 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого така особа бажає перейти на сплату єдиного податку зі ставкою, що передбачає сплату ПДВ (пп. 3 п. 3.6 розд. ІІІ Положення № 1130); 

б) платник єдиного податку першої - другої груп може самостійно добровільно прийняти рішення про перехід на сплату єдиного податку зі ставкою, що передбачає сплату ПДВ, якщо така особа одночасно відповідає вимогам: 

  • встановленим для третьої групи платників єдиного податку; 
  • визначеним п. 181.1 або п. 182.1 ПКУ. 

Реєстраційна заява 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого така особа бажає перейти на сплату єдиного податку зі ставкою, що передбачає сплату ПДВ (пп. 5 п. 3.6 розд. ІІІ Положення № 1130). 

Таким чином, реєстраційна заява 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, з якого особа бажає перейти на сплату єдиного податку із ставкою, що передбачає сплату ПДВ, у разі переходу на спрощену систему оподаткування або зміни групи платника єдиного податку. 

Таке роз'яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР”, категорія 101.17. 

Про терміни подання заяви за формою № 1-ПДВ при добровільній реєстрації платником ПДВ читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі. 

В програмі  М.E.Doc зручно заповнити і подати реєстраційну заяву платника ПДВ за ф. № 1-ПДВ (ідентифікатор форми - J/F1310110).