вгору

За несвоєчасну сплату узгодженої суми грошового зобов’язання – штраф

Якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім грошового зобов'язання у вигляді штрафних (фінансових) санкцій та пені, застосованих до нього на підставі Податкового кодексу України (далі – ПКУ) чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи) протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах (ст. 124 ПКУ): 

  • 5% погашеного податкового боргу – при затримці до 30 календарних днів (далі – к. д.), наступних за останнім днем строку сплати; 
  • 10% погашеного податкового боргу при затримці понад 30 к. д., наступних за останнім днем строку сплати. 

Такі ж дії, вчинені умисно: 

  • 25% несвоєчасно сплаченого грошового зобов’язання; 
  • 50% несвоєчасно сплаченого грошового зобов’язання при повторній протягом 1095 к. д. умисній несвоєчасній сплаті або при простроченні сплати грошового зобов’язання на строк більше 90 к. д. 

За повідомленням ГУ ДПС у Житомирській області, за порушення строку зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів, установлених Законом України «Про платіжні послуги», з вини банку, органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, небанківського надавача платіжних послуг, еквайра, емітента електронних грошей такий банк/орган, небанківський надавач платіжних послуг, емітент електронних грошей сплачує штрафи в розмірах, установлених п. 124.1 ПКУ.