вгору

Звіт Примітки - Аналіз іншого сукупного доходу за статтями: останні зміни в Таксономії UA МСФЗ XBRL-2022

Нагадаємо нашим читачам, що 19.12.2023 р. булосхвалено електронний формат Таксономії UA МСФЗ XBRL 2022 року для подальшого використання суб’єктами звітування при складанні фінансової звітності в електронному форматі за 2022 рік та проміжної фінансової звітності у 2023 році. 

Оскільки форма [861000] «Примітки - Аналіз іншого сукупного доходу за статтями» зазнала значних структурних змін у рамках Таксономії UA МСФЗ XBRL 2022 року, у ПЗ M.E.Doc відбулась реалізація майстру заповнення для даної примітки фінансової звітності (Рис. 1). 

МСФЗ, фінансова звітність  

Рис. 1 

У процесі роботи зі звітом [861000] «Примітки - Аналіз іншого сукупного доходу за статтями» рекомендуємо в майстрі заповнення використовувати довідник «Кроки майстра заповнення» (Рис.2). 

Врахування фізично-кількісних характеристик існуючих складових вісі «Компоненти власного капіталу» обумовило суттєву довжину елементів-кроків (більше 200 символів).  

Зручність та перевага практичного застосування вказаного довідника, особливо, для зазначеної форми полягає в тому, що стало можливим при наведенні на кожен елемент довідника переглянути його повне найменування. 

Акцентуємо увагу читачів, що в назві кожного кроку закладений інтуїтивно-логічний принцип прокладання «шляху» до попередньо розсегментованих об’ємних табличних даних примітки [861000] на відповідні однойменні фрагменти.   

Також інформуємо про додатково запропоновану користувачам технічну можливість здійснення пошуку серед елементів довідника «Кроки майстра заповнення» та подальший функціональний перехід на затребуваний крок заповнення форми.  

Нові описані інструменти покликані поліпшити умови складання звітності в програмному комплексі, що є  критично-важливим за існуючих об’ємів інформації по примітці [8610000], в т. ч. безпосередньо й переліку самих кроків (63 одиниці).  

МСФЗ, фінансова звітність  

Рис.2 

Усі структурні зміни цієї примітки лежать у площині її деталізації та більш розширеного представлення інформації про інший сукупний дохід. 

Вищезазначені модифікації можна розділити на три напрямки: 

1. До вісі «Типи ризиків» в розрізі існуючого компонента «Інший ціновий ризик» додані нові чотири компонента:   

  • Ціновий ризик власного капіталу;  
  • Ціновий ризик щодо товарів;   
  • Ризик дострокового погашення;  
  • Ризик ліквідаційної вартості.  

Тобто, передбачається виключно чотири види іншого цінового ризику, числові дані яких складають підсумкове значення.  

Увага! «Інший ціновий ризик»  автоматично розраховується, як сума зазначених компонентів. А отже, тим користувачам, які робили підготовку для заповнення звітності за 2022 рік за Таксономією UA XBRL МСФЗ 2021 і роблять конвертацію, потрібно зауважити, що «Інший ціновий ризик» одразу буде заповнено, але після перерахунку (F6) цих даних вже не буде, оскільки складові компоненти не заповнені. Тож потрібно заповнити нові компоненти, щоб розрахувався «Інший ціновий ризик».   

Для наочності: на рисунку 3 зображено звіт одразу після конвертації даних, а на рисунку 3.1 вже звіт після перерахунку.  

 

Рис. 3 

 

Рис. 3.1 

При розкритті інформації за попередній порівняльний період у випадку відсутності даних у розрізі нововведених видів Іншого цінового ризику в ПЗ, за режиму роботи з формою _8610004 «Автоматичний розрахунок-V», користувачам необхідно рознести дані по підвидам. 

2. Для розкриття статей аналізу іншого сукупного доходу додано три нові статті (Рис.4): 

  • Інший сукупний дохід, після оподаткування, фінансові доходи (витрати) за страхуванням від випущених страхових контрактів, виключені з прибутку або збитку, які буде перекласифіковано в прибуток або збиток; 
  • Інший сукупний дохід, після оподаткування, фінансові доходи (витрати) за страхуванням від випущених страхових контрактів, виключені з прибутку або збитку, які не буде перекласифіковано в прибуток або збиток; 
  • Інший сукупний дохід, після оподаткування, фінансовий дохід (фінансові витрати) від утримуваних контрактів перестрахування, виключені з прибутку або збитку. 

 МСФЗ, фінансова звітність

Рис. 4 

3. Для всіх напрямів, окрім банківської таксономії, в складі компонента «Інші резерви» додано тип резервів - «Резервний капітал». Для поточного звітного періоду додано крок майстра 27 (Рис. 5). 

МСФЗ, фінансова звітність

Рис. 5 

Для порівняльного звітного періоду додано 58-й крок майстра заповнення звіту (Рис. 6). 

МСФЗ, фінансова звітність

Рис. 6 

Тип резервів «Резервний капітал», як один із додатків, додано до розрахунку загальної суми компонента «Інші резерви». 

Про Звіт Примітки - Нематеріальні активи: останні зміни в Таксономії UA МСФЗ XBRL-2022 читайте в Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.