вгору

Звітність комунальних некомерційних підприємств - ЗОЗ

Починаючи з 2018 року багато закладів охорони здоров’я (далі - ЗОЗ) були реорганізовані шляхом перетворення із бюджетних установ в комунальні некомерційні підприємства (далі - КНП). Пропонуємо нашим читачам корисну інформацію щодо нюансів, з якими можуть зіткнутися наші користувачі у діяльності та звітуванні КНП.

На що потрібно звернути увагу з самого початку?

Розпочати потрібно з назви. При проведенні реорганізації ЗОЗ в КНП необхідно було правильно змінити назву. Про це зазначено МОЗ України у Методичних рекомендаціях з питань перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства (далі - Методрекомендації).

Зокрема, було запропоновано прописувати реорганізовані ЗОЗ, як «Комунальне некомерційне підприємство». У скороченій назві КНП необхідно було зазначити не більш ніж 38 символів. Інакше при внесенні скороченого найменування до електронних реєстрів можуть виникнути проблеми.

Нагадаємо, що дозволяється для написання найменування використовувати як літери українського, так і латинського алфавіту (при написанні найменування англійською мовою). Однак, і це важливо, назва КНП повинна відповідати Переліку закладів охорони здоров’я, затвердженому наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385.

Щодо джерела фінансування

Як всім вже давно відомо, бюджетний ЗОЗ фінансувався виключно з бюджету. Що ж стосується КНП, то вони можуть мати кілька джерел фінансування (це передбачено Методрекомендаціями):

  • бюджетні кошти;
  • кошти юридичних та фізичних осіб;
  • кошти, отримані за договорами з органами місцевого самоврядування та іншими ЗОЗ.

Наведемо КЕКВ за якими фінансуються КНП (наказ Мінфіну від 14.02.2017 р. № 135):

  • 2282 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку»;
  • 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Якщо раніше бюджетний ЗОЗ був розпорядником бюджетних коштів, то зараз КНП має статус лише їх одержувача.

Щодо розподілу і використання коштів КНП

На відміну від ЗОЗ, КНП можуть отримувати кошти від бюджетних установ (за цільовими бюджетними програмами, місцевими бюджетними програмами) та з інших джерел (від юросіб та фізосіб).

Бухгалтеру КНП необхідно чітко розділяти ці надходження і відповідно звітувати за кожним видом надходження.

Тобто, у разі отримання бюджетних коштів потрібно подавати звітність до органів Казначейства та розпоряднику бюджетних коштів. У разі отримання коштів з інших джерел - звітуйте до ДФС, Держстату.

Важливим моментом є те, що у КНП, за умов отримання коштів з різних джерел фінансування, повинні бути відкриті окремі рахунки (казначейський і банківський).   

Щодо фінансової звітності

Фінансова звітність подається органам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам (на їх вимогу), власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, а також згідно із законодавством - іншим органам та користувачам, зокрема, органам Держстату.

При поданні фінансової звітності слід керуватися:

А також не забувати про періоди звітування. Так:

  • для квартальної звітності, строк подання встановлено - не пізніше 25-го числа місяця, наступного за звітним кварталом;
  • для річної звітності - не пізніше 28-го лютого наступного за звітним року.

Підставою для складання фінзвітності є бухгалтерський облік, який у КНП ведеться за Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом Мінфіну від 30.11.1999 р. № 291 (далі - План рахунків № 291).

Зверніть увагу, що при реорганізації бюджетного ЗОЗ у КНП слід було провести інвентаризацію та перейти на План рахунків № 291.

Щодо бюджетної звітності

КНП, які отримують бюджетні кошти, повинні складати бюджетну звітність, що має містити інформацію про виконання планів використання бюджетних коштів.

Склад бюджетної звітності одержувачів бюджетних коштів визначено Порядком складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, затвердженим наказом Мінфіну від 24.01.2012 р. № 44.

КНП, як одержувачі бюджетних коштів, подають форми:

  1. за звітний місяць - до органів Казначейства:
  • № 4-3д.1, № 4-3м.1 - Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій);
  • № 7д.1, № 7м.1 – Звіт про заборгованість за окремими програмами.

2) за звітні квартали і рік - до органів Казначейства та розпоряднику бюджетних коштів:

  • № 2д, № 2м - Звіт про надходження та використання коштів загального фонду;
  • № 4-2д, № 4-2м - Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень;
  • № 4-3д, № 4-3м - Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду;
  • № 4-3д.1, № 4-3м.1 - Звіт про надходження і використання інших надходжень спеціального фонду (позики міжнародних фінансових організацій);
  • № 7д, № 7м - Звіт про заборгованість за бюджетними коштами;
  • № 7д.1, № 7м.1 – Звіт про заборгованість за окремими програмами.

Щодо податкової звітності

КНП подають звітність до органів ДФС у загальному порядку.

Тобто, КНП зобов’язане за кожний звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого воно є.

Розглянемо деякі податки, які можуть бути або не бути у КНП.

Податок на прибуток підприємств

Якщо КНП є неприбутковою організацією, то такий медичний заклад подає до органів ДФС Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Звіт передбачає два звітні податкові періоди: рік та місяць:

  • річний період  - для неприбуткових організацій, які відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ;
  • місячний період ­- для неприбуткових організацій, які порушили вимоги вищевказаного пункту.

Разом зі Звітом неприбуткова організація подає фінансову звітність.

У разі порушення статусу неприбутківця КНП подають податкову декларацію з податку на прибуток.

Докладно про те, яка фінзвітність подається разом з декларацією з податку на прибуток (звітом неприбуткової організації), читайте у Блозі бухгалтера.

ПДВ

Звільняються від оподаткування ПДВ операції щодо постачання товарів (робіт, послуг) закладами охорони здоров’я (крім винятків, зазначених у пп. 197.1.5. ПКУ).

Однак, зауважимо, що КНП за власним бажанням може бути зареєстровано платником ПДВ та мати взаємовідносини з іншими платниками ПДВ.

У такому випадку КНП повинно подавати податкову декларацію з податку на додану вартість.

Податок на землю

КНП звільняються від сплати земельного податку, у разі якщо вони повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (пп. 282.1.4 ПКУ).

При отриманні КНП доходів з інших джерел воно є платником податку на землю і повинно подавати податкову декларацію з плати за землю.

Зазначимо, що КНП може набути права користування земельною ділянкою за відповідним рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Це передбачено ст. 116 Земельного кодексу України.

ПДФО

В обов’язковому порядку КНП повинно сплачувати ПДФО (18%) та військовий збір (1,5%), оскільки при виплаті заробітної плати своїм працівникам воно виступає податковим агентом. Подавати до контролюючих органів податковий розрахунок з доходів за  формою № 1ДФ.

ЄСВ

Сплата ЄСВ визначена на загальних підставах у розмірі 22%, за виключенням вимог застосування інших ставок ЄСВ. Подається Звіт з ЄСВ.

Отже, у даному матеріалі ми розглянули, що за суб’єкти господарювання - КНП, з яких джерел вони можуть фінансуватись, які особливості подання звітності та платниками яких податків КНП можуть бути і за яких умов.

Сподіваємось, що дана публікація буде маленькою підказочкою бухгалтерам, які безпосередньо працюють у медичній сфері. А також стане у нагоді тим, хто тільки збирається зануритись у цей безмежний простір.

В подальшому будемо ділитись з вами новинами та цікавими матеріалами, які стосуються бухгалтерської направленості.