вгору

Про особливості відліку доби проживання для цілей справляння туристичного збору – від Мінекономрозвитку

Нагадуємо нашим користувачам, що з 01.01.2019 р. базою справляння туристичного збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі). Це передбачено пп. 268.4.1 Податкового кодексу України.

Оскільки визначення поняття «доба» у сфері туризму відсутнє як у міжнародному, так і у національному галузевому законодавстві, ДФС звернулось за роз’ясненням до Мінекономрозвитку.

Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг затверджені наказом Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004 р. № 19 (далі – Правила).

Так, п. 1.3 гл. 1 Правил визначено, що розрахункова година – година, яка встановлена в готелі та при настанні якої споживач повинен звільнити номер у день виїзду й після якої здійснюється заселення в готель.

Плата за надання готельних послуг стягується відповідно до єдиної розрахункової години – 12-ї години поточної доби за місцевим часом (п. 3.8 гл. 3 Правил). У свою чергу, готель вправі змінити єдину розрахункову годину (з урахуванням місцевих особливостей). Про це зазначається у внутрішній правилах готелю.

Враховуючи те, що договір про надання готельних послуг може укладатися як на визначений, так і на невизначений термін, при його укладанні на невизначений термін погодженим зазвичай вважається найбільш короткий термін – доба. У такому разі дія договору завершується о 12.00 дня, наступного за днем прибуття споживача.

Отже, відлік доби проживання для розрахунку туристичного збору розпочинається з 12 години дня, що передує дню виїзду, та триває 24 години до розрахункової години, встановленої готелем.

Відповідне роз’яснення надано листом Мінекономрозвитку від 18.02.2019 р. № 4501-06/7002-03 «Щодо порядку відліку доби для цілей справляння туристичного збору» та розміщено на сайті ДФС.

Читайте у Блозі бухгалтера про зміни у порядку справляння туристичного збору - 2019 та про те, що декларацію з туристичного збору буде змінено.