вгору

Робота у нічний чи вечірній час у святковий день: як оплатити?

Як відомо, оплата за роботу у святковий день працівникам, праця яких оплачується за годинними ставками, здійснюється у розмірі подвійної годинної ставки. Це передбачено ст. 107 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП).

У той же час, згідно зі ст. 108 КЗпП робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (територіальною) угодами та колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Тобто, якщо працівник виконує роботу у нічний чи вечірній час у святковий день, то йому мають нарахувати доплати без подвоєння, на загальних підставах.

Відповідне роз’яснення надано у листі Мінсоцполітики від 11.07.2018 р. № 1217/0/101-18/28.

Відповідно до запиту, надісланого до Мінсоцполітики, працівникам підприємства згідно із положеннями колективного договору за роботу у нічний час виплачується доплата у розмірі 40% годинної ставки за кожну годину роботи в цей час, а за роботу у вечірній час – у розмірі 20% годинної ставки за кожну годину роботи у цей час.

Зверніть увагу!

Штраф за недотримання мінімальних держаних гарантій в оплаті праці становить 10 МЗП, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (з 01.01.2018 р. – 37 230 грн). Це передбачено абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Про фінансову відповідальність за інші порушення трудового законодавства та зайнятість населення дізнайтесь з Блогу бухгалтера.

Крім того, повідомляємо про особливості оплати праці за святкові та неробочі дні при підсумованому обліку робочого часу.