вгору

Застосування штрафних санкцій до ФОП єдинників 1-2 груп у разі порушення термінів сплати авансових внесків єдиного податку

Платники єдиного податку 1 і 2 груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (п. 295.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 300.1 ПКУ).

Згідно з п. 122.1 ст. 122 ПКУ несплата (неперерахування) фізичною особою - платником єдиного податку, визначеною пп. 1 і 2 п. 291.4 ПКУ (платники єдиного податку 1 і 2 груп), авансових внесків єдиного податку в порядку та у строки, передбачені ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків ставки єдиного податку, обраної платником єдиного податку відповідно до ПКУ.

У разі застосування контролюючими органами до платника податків штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, такому платнику податків надсилаються (вручаються) податкові повідомлення – рішення (п. 116.1 ПКУ).

Податкове повідомлення – рішення приймається посадовими особами контролюючого органу протягом 10 робочих днів, з дня наступного за днем вручення акта перевірки. У разі наявності заперечень до акта перевірки - протягом 3 робочих днів, з урахуванням висновку розгляду заперечень (п.86.8 ПКУ). Відповідні роз’яснення по даному питанню розміщені на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 107. 11.

Отже, у разі порушення платниками єдиного податку 1 та 2 груп строків сплати авансових внесків єдиного податку, нарахування штрафних санкцій здійснюється за результатами акта перевірки (камеральної або документальної) контролюючими органами. Штрафні санкції застосовуються у розмірі 50 відсотків ставки єдиного податку, за кожний випадок несвоєчасної сплати або несплати авансових внесків єдиного податку. За результатами акта перевірки складаються податкові повідомлення-рішення, в яких зазначається сума штрафної (фінансової) санкції.

До відома! З матеріалом про відпустку та лікарняні у єдинників 1-ї та 2-ї групи Ви можете ознайомитись на нашому сайті.

Також прочитати відповіді ДФС на запитання підприємців – єдинників можна тут.