вгору

Зберігання пального в баку авто: чи потрібна ліцензія?

Місце зберігання пального - місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування. Зберігання пального – діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик. Це визначено ст. 1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР (далі – Закон №481).

Зберігання пального здійснюється суб’єктами господарювання (далі – СГ) всіх форм власності за наявності ліцензії. СГ отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального (ст. 15 Закон № 481).

Про те, як отримати ліцензії на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним, читайте у Блозі бухгалтера.

Зазначимо, що ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються (ст. 15 Закону № 481):

  • підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;
  • СГ для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

При цьому, СГ має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального, місцях роздрібної торгівлі пальним або місцях оптової торгівлі пальним на які отримані відповідні ліцензії.

У разі здійснення СГ всіх форм власності діяльності із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик на території (місці), де розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користуванні, необхідно буде отримувати ліцензію на право зберігання пального, крім випадків, коли така ліцензія не отримується.

 До СГ не застосовується фінансова санкція у вигляді штрафу, передбачена ст. 17 Закону № 481, у разі зберігання пального до 31 грудня 2019 року без наявності відповідної ліцензії.

Отже, зберігання пального в паливних баках транспортних засобів/технічному обладнанні/пристроях не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального, оскільки дані резервуари не являються нерухомим майном та не мають чіткої прив’язки до місця (території) згідно із Законом № 481.

Таке роз’яснення надано ДФС України.

Також читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc про: