вгору

Звільнення у відпустці для догляду за дитиною до 3 років: особливості розрахунку компенсації

Як розрахувати компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки при звільненні у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, виходячи з окладу (який нижче за мінімальну зарплату) чи з мінімальної зарплати 4173 грн? Чи слід у цьому разі нараховану суму компенсації «дотягувати» до мінімальної зарплати?

Відповіді на ці питання надало ГУ Держпраці у Кіровоградській області.

З 01.01.2017 р. з’явилася вимога про заробітну плату не нижче за мінімальну, встановлену державою. Оклад працівниці, яка у відпустці для догляду за дитиною до 3 років звільняється, не досягає рівня мінімальної зарплати.

Нагадаємо нашим користувачам, що мінімальна зарплата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. Але такий рівень оплати праці встановлений за виконану працівником місячну (годинну) норму праці (ч. ч. 1, 4 ст. 3 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР).

При розрахунку суми компенсації за невикористану відпустку діємо згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100 (далі – Порядок № 100).

До відома! Період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку не враховується до стажу, що дає право на щорічну основну відпустку. Періоди роботи, які включаються до стажу для надання щорічної відпустки, перелічено у ст. 9 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

Обчислення середньої зарплати для виплати компенсації за невикористану відпустку здійснюється згідно абз. 1 п. 2 Порядку № 100. Для розрахунку беруться виплати за останні 12 місяців, що передують місяцю виплати компенсації. Зважте на те, що з розрахункового періоду виключають святкові та неробочі дні, а також періоди, протягом яких працівник не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково (абз. 6 п. 2 Порядку № 100). Зокрема, на цій підставі з розрахункового періоду виключають дні відпустки для догляду за дитиною до 3 років (за медичними показаннями – до 6 і в деяких випадках, передбачених законодавством, — до 16 (18) років).

Якщо на весь розрахунковий період припадає відпустка для догляду за дитиною до 3 років, даних про зарплату, нараховану в розрахунковому періоді немає, то середньоденна зарплата розраховується виходячи з посадового (місячного) окладу (тарифної ставки), установленого на момент її нарахування. Це передбачено абз. 3 п. 4 Порядку № 100. При цьому, не враховуються доплати, надбавок, премій, тощо (див. лист Мінсоцполітики від 08.04.2016 р. № 383/13/84-16).

Отже, використовувати для розрахунку середньої зарплати мінімальну зарплату (з 01.01.2019 р. – 4173 грн.) немає жодних підстав. Сума компенсації за невикористані відпустки не є зарплатою за виконану працівником роботу. Тому суму компенсації за невикористані дні відпустки не враховують у складі зарплати для порівняння з мінімальною зарплатою.

Це означає, що суму компенсації за невикористану відпустку (якщо вона нарахована в меншому розмірі) не потрібно «дотягувати» до рівня мінімальної заробітної плати, якщо вона нарахована в меншому розмірі.

Працівниці при остаточному розрахунку під час звільнення буде нарахована тільки компенсація за невикористану щорічну відпустку. Оскільки вона звільняється, не виходячи з відпустки для догляду за дитиною до 3 років, то відпрацьованих днів, а отже, й зарплати, нарахованої за відпрацьований час, немає. Це означає, що і доплати до мінімальної заробітної плати не буде.

Додатково читайте у Блозі бухгалтера на цю тему: