вгору

Чи оподатковується фіндопомога, отримана ФОП на загальній системі оподаткування?

Оподаткуванню підлягають доходи фізосіб - підприємців, які отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності. Це визначено п. 177.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Поворотна фінансова допомога - це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов’язковою до повернення (пп. 14.1.257 ПКУ).

До складу доходу підприємця на загальній системі оподаткування включається сума поворотної фінансової допомоги, яка не повертається у визначений у договорі термін.

Зазначимо, що об’єктом оподаткування підприємців на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю ФОП (п. 177.2 ПКУ).

Отже, протягом дії договору сума поворотної фіндопомоги, отриманої фізособою – підприємцем не включається до складу його доходу. Якщо сума поворотної фіндопомоги не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів підприємця та підлягає оподаткуванню на загальних підставах (ПДФО - 18% та ВЗ - 1,5%).

Таке роз’яснення надали фахівці ДПС у Запорізькій області.

Читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc:

Як відобразити в формі 1-ДФ виплачену поворотну фіндопомогу;

Доходи та витрати підприємців на загальній системі оподаткування.