вгору

Зміни в Декларації про майновий стан з 01.01.2020 р.

З 01.01.2020 р. платники податків подаватимуть декларацію про майновий стан і доходи за новою формою. Відповідні зміни були внесені наказом Мінфіну від 25.04.2019 р. №177 «Про внесення змін до наказу Мінфіну від 02.10.2015 р. №859» щодо форми податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) та Інструкції щодо заповнення податкової декларації.

Що ж змінилось?

Рядок 8 Декларації «Категорія платника» доповнено новим критерієм «Особа, яка заявляє право на податкову знижку». Даний критерій застосовується для громадян, які декларують право на податкову знижку.

Введено окремий додаток Ф3 «РОЗРАХУНОК суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку з використанням права на податкову знижку».

Розділ ІІ Декларації «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» доповнено новими рядками:

  • 10.2 «Дохід, нарахований (виплачений, наданий) у формі винагород та інших виплат відповідно до умов цивільноправового характеру»;
  • 10.4.1 «Дохід, отриманий від фізичної особи платника податку(орендаря), який не є податковим агентом, за оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси платника податку (орендодавця)».

Про це зазначено на сайті ДПСУ.

Нагадаємо, що до 1 травня Декларацію подають фізичні особи – платники ПДФО та ВЗ або особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність. При цьому, така фізособа повинна сплатити податок самостійно до 1 серпня.

Підприємці на загальній системі оподаткування подають декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року).

У разі реалізації права нa отримання податкової знижки, фізособи подають Декларацію до 31.12.2019 р. (за 2018 рік) і до 31.12.2020 р. (за 2019 рік). Право на отримання податкової знижки щодо зменшення оподатковуваного доходу платника податку визначено п. 166.3 ПКУ.

Про те, як заповнити у програмі M.E.Doc Декларацію ФОП та незалежнику, читайте у Блозі бухгалтера та у розділі «Інформер» програми M.E.Doc.